Grotere kans op sterfte door te veel vitamine B12 (22/01/2020)

news

Veel media berichten vandaag over een onderzoek van het UMCG in Groningen. Waarbij media gelijk waarschuwen voor B12 supplementen.

De vertaling van het onderzoek naar de berichtgeving gaat echter behoorlijk fout. In het onderzoek staat o.a. letterlijk:
- participants who used vitamin B12 supplementation were excluded from the results
- participants with history of vitamin B12 supplementation also did not materially change the results
- the mechanisms underlying this association remain to be established

Toch berichten media vaak een strekking als "Grotere kans op sterfte door te veel vitamine B12" (grootste krant van NL).

Het onderzoek zegt echter niets over een causaal verband tussen B12 en mortaliteit. We noemen maar een zijstraat: als je bijvoorbeeld veel rood vlees eet dan krijg je gemiddeld veel B12 binnen. De mortaliteit zal bij deze groep misschien ook hoger liggen door het vele rode vlees eten. Dat hoeft dus niks te maken te hebben met de B12, dat is een toevallig gevolg van het, in de basis ongezonde, dieet. Het onderzoek zegt niets over een causaal verband tussen B12 en mortaliteit.

Diezelfde krant schrijft dat de wetenschappers waarschuwen voor de gezondheidsrisico's van te veel B12. In dat geval willen wij bij deze de mensen waarschuwen voor reddingsvesten. Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van reddingsvesten leidt tot hogere mortaliteit. Wanneer je ze gebruikt, is er namelijk altijd een verdrinkings- of onderkoelingsgevaar. Maar die context ontbreekt bij een beperkte statische benadering. En het benaderen van statitstiek zonder context.. dat kan niet.